Doplňky pro Atto editor

Doplňky pro Atto editor

Ukázka Atto editoruAtto editor je javascriptový textový editor vytvořený speciálně pro LMS Moodle. Atto je nastaven jako výchozí textový editor v Moodle od verze 2.7. Editor složí ke snadnému vkládání obsahu na e-learningový portál. V tomto článku si ukážeme několik doplňků pro tento editor, které i my často používáme.

 

Úpravy písma

V první řadě to budou nejčastěji používané doplňky, kterými se upraví písmo. Modulem Font Family Vám přibude možnost výběru typu písma. Pokud by Vám tento seznam typů nestačil, je možnost v nastavení přidat další písma a seznam si upravit dle svého uvážení.

Jelikož v základním Atto editoru není možnost měnit velikosti písma, ale pouze nadpisů, tak modul Font Size umožní snadno měnit velikosti písma.

Pro zvýraznění textů nebo nadpisů dobře poslouží modul More font colours. Tímto doplňkem snadno a rychle obarvíte texty, dále také je možnost přidat si paletu vlastních barev.

Pro zvýraznění textu, je zde další doplněk, který podbarví text ze spodu. V doplňku More back colours jsou barvy pro zvýraznění, které si také můžete upravit dle Vás.

Pokud chcete určité části textu vložit například do bubliny, nebo nějak jinak je orámovat. Tak k tomuto úkonu velice dobře poslouží doplněk Styles. V tomto doplňku jsou již před chystané možnosti orámování textu, odstavce atd., nebo si zde můžete navolit dle libosti svoje vlastní.

 

Další rozšíření

Pokud používáte Moodle jako vícejazyčný vzdělávací systém, tak je nutnost mít doplněk zvaný Multi-Language Content (v2). Tento modul umí třídit a zobrazovat pouze texty pro daný jazyk, jaký má uživatel nastaven ve svém profilovém poli. Použití je velice snadné. Vložíte do Moodlu texty ve všech jazycích, které potřebujete a pak tímto doplňkem každý text označíte pro který jazyk se má zobrazit.

Pro uživatele, kteří při vytváření obsahu často používají funkci HTML, tak je tu modul HTML+, který se používá snadněji a je mnohem přehlednější než původní.

Další část doplňků, které mají funkci pro jednodušší a přehlednější manipulaci během editace jsou:

Modul Fullscreen umožní zvětšit editační pole přes celou stránku. Například kde tvůrce obsahu tvoří členitý nebo obsáhlý text s obrázky a kvůli malému editačnímu oknu v editoru se stává díky nepřehlednosti editace spíše utrpení, tak může použít tuto funkci pro přehledné editování.

Pokud i tak se tvůrci nezdá správnost zobrazení v editoru, tak je tu funkce Toggle preview, která zobrazí obsah přesně tak jak to bude vypadat po uložení.

Dále existuje doplněk pro vkládání obsahu z externích dokumentů, jako například nejčastější dokument MS Word. Často při vkládání textu z dokumentů se k obsahu připne formátování, které v Moodlu nechceme. Tento problém řeší modul Paste special, který nechtěné formátování odstraní. V tomto doplňku je možnost vložení obsahu jako je MS Word, Google Document, LibreWriter nebo možnost vložení čistého textu bez jakéhokoliv formátování.